Over ons

                 Over ons...


Meer dan veertig jaar geleden ontstond uit de vroegere jongenschiro Boemerang een muziekkapel.

Hun instrumentarium was eerder beperkt : enkele landsknechten en een paar klaroenen. Op termijn breidde de kapel uit tot 30 à 40 muzikanten. Chiro Nationaal zorgde voor de eerste partituren.

Na enkele maanden waren de eerste optredens een feit zoals Rerum Novarum en de Sterrentochten. 6 jaar na onze start, moesten ze echter een geschikte vervanger zoeken om de muziekkapel te leiden. Omdat dit geen sinecure was, bleven ze een tijdje op non-actief staan.


In 1970 kregen ze dan toch een volwaardige vervanger. De toenmalige leiding kocht meteen een set nieuw materieel aan zoals jachthoorns, roffeltroms en cimbalen. Tweemaal namen ze deel aan het jeugdmuziekfestival van Brasschaat, telkens met groot succes. Een eervolle vermelding en een tweede plaats vereeuwigd met een zilveren medaille zijn gekoesterde stukken. De muziekkapel lag hierna echter opnieuw voor een hele tijd stil door het gebrek aan een muziekkapelleider.


De jaren tachtig bezorgden ons toch een  tweede glorieperiode.  Op de jeugdfestivals van Borsbeek en Schoten pakten ze meer dan eens goud. De jaarlijkse middeleeuwse Reuzenommegang in Dendermonde, carnavalstoeten, bloemencorso, … het is maar een greep uit de optredens die ze opluisterden en dat niet alleen binnen de grenzen van Dendermonde.Midden de jaren negentig verjongde de muziekkapel grondig. De samenwerking met meisjeschiro Kreale maakte de vereniging gemengd. De fusie van Chiro Boemerang met Chiro Bome-Bojo zorgde ervoor dat ‘ons muziek’ dé muziekkapel werd van alle chirogroepen uit St-Gillis-Dendermonde. Dirk Van den Bossche, alias ‘Dissen’ , deed de muziekkapel herleven. De blazers waren opzij geschoven. Voortaan bestonden ze uit een combinatie van slagwerk en het geluid van marching bells, die een periode inluidden van veel frissere muziekstukken en eigentijdse melodieën. Ze konden zich dan ook een drumband noemen.

Een gewaagd, maar duidelijk geslaagd concept. Heel wat oud-leiders en -leidsters kregen opnieuw zin om de stokken op te nemen. Alle instrumenten hadden terug een persoon gevonden die hen wilde bespelen op de meest professionele manier. Ze konden dan ook zeggen dat het muziek weer op een hoog niveau stond, net zoals vroeger.


Zo zijn ze aanbeland in het nieuwe millennium. Optredens zowel in binnen- als buitenland, een Tv-optreden, bevestigden dat ze op de goede weg waren. Begin 2006 ging ‘Dissen’ met pensioen. Terwijl er naar een opvolger gezocht werd, namen Tijl Van Der Schueren en Veerle Van Oudenhove de leiding over. Een jaar later nam Koen De Boeck de fakkel over. Hij leerde de muzikanten nieuwe nummers aan, liet ze andere figuren inoefenen en schaafde aan de ‘sound’ van Kreaboem. In december 2011 nam hij afscheid, maar drumbandleider ben je niet voor even, dat ben je voor je hele leven. Sinds maart 2013 leidt hij opnieuw Kreaboem met enthousiasme en gedrevenheid.

In 2017 vond Koen dat het hoogtijd was om de fakkel door te geven aan een volwaardige jeugdige opvolger.

Deze werd gevonden in de persoon van Mattis Verstraeten. Anno 2018 is Kreaboem nog steeds onder zijn leiding een groep jonge enthousiastellingen.